Programma en Toegangskaartjes

Let op: in verband met geldende RIVM-maatregelen kunnen lezingen niet doorgaan. Kijk hieronder voor informatie w.b.t. de lezing van uw keuze.

Filosofiecafé Emmen zal vanaf 2021 aftrappen met een viertal cafés. Tijdens de bijeenkomsten willen we mensen uit de gemeente Emmen kennis laten maken met diverse sprekers. Hieronder treft u het programma. Ook kunt u gelijk op deze pagina kaartjes bestellen voor het café naar wens.

Vrijdag 29 januari: Daan Roovers - tijd voor een nieuw politiek bewustzijn en een beter begrip van vrijheid en verantwoordelijkheid

In verband met de lockdown wordt deze lezing naar een andere datum verplaatst. Binnenkort meer informatie. Wilt u een restitutie van uw kaartjes? Mail ons dan gerust: bestuur@filosofiecafeemmen.nl

Filosofiecafé Emmen is zeer verheugd dat Daan Roovers, Denker des Vaderlands, de aftrap van onze cafés gaat nemen! Roovers (Veghel, 23 juni 1970) zal op vrijdag 29 januari praten over haar boek ‘Wij zijn de politiek’, in combinatie over de omgang met en de gevolgen van corona.

Daan Roovers pleit in ‘Wij zijn de politiek’ voor een nieuw politiek bewustzijn en een beter begrip van vrijheid en verantwoordelijkheid. Want wij zijn volgens de filosoof heel wat meer dan ons brein: wij zijn de politiek.

Roovers is een Nederlands filosofe en docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is ze met enige regelmaat op televisie te zien (onder andere in het Filosofisch Kwintet van omroep HUMAN). Eind maart 2019 werd ze Denker des Vaderlands.

Filosofiecafé Emmen vindt plaats in de Grote Kerk in het centrum van Emmen. De deuren gaan om 19.00 uur open; aanvang van de bijeenkomst is 19.30 uur. Kaartjes kosten € 12,50 per stuk (inclusief een kopje koffie of thee en een heerlijke stroopwafel). Wie het boek ‘Wij zijn de politiek’ wil bestellen, kan hier terecht.

Foto: Maartje Geels

>>> bestel hier uw kaartjes voor de lezing van Daan Roovers <<<

Vrijdag 19 maart: Sanne ten Wolde over identiteit

In verband met de lockdown wordt deze lezing naar een andere datum verplaatst. Binnenkort meer informatie. Wilt u een restitutie van uw kaartjes? Mail ons dan gerust: bestuur@filosofiecafeemmen.nl

Voor de tweede editie van Filosofiecafé Emmen (vrijdag 19 maart) maakt Sanne ten Wolde haar opwachting. Deze jonge filosoof is geboren en getogen in Emmen, maar woont sinds een aantal jaren in Groningen. Na haar studie Wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Groningen werd ze onder meer huisfilosoof aan het OSG Piter Jilles.

Ten Wolde woont samen met haar egel Poetin. Ze heeft een lesbevoegdheid, schrijft onder andere prikkelende stukjes op Twitter en houdt zich met grote regelmaat meer bezig met de onzin dan de zin van het bestaan.

Naar haar debuut bij Filosofiecafé Emmen kijkt Ten Wolde uit, maar ze waarschuwt wel alvast: volgens haar stellen filosofen namelijk vaak teleur. Ze zeggen zelden wat je wil horen. Ze wil dan ook samen met de aanwezigen naar iets toewerken. Alleen maar achterover leunen en passief luisteren is er niet bij. Verwacht dus een avond waarin de filosoof de bezoekers mee wil nemen in een tocht over onder meer identiteit, want wat is nu een ‘zelf’ eigenlijk? Is authenticiteit iets wat je actief kunt ‘maken’? En bestaat er zoiets als een Drentse identiteit? Zo ja: wat is die?

Kortom, reken op een interessante avond met een aanstormend filosooftalent uit Emmen!

Filosofiecafé Emmen vindt plaats in de Grote Kerk in het centrum van Emmen. De deuren gaan om 19.00 uur open; aanvang van de bijeenkomst is 19.30 uur. Kaartjes kosten € 12,50 per stuk (inclusief een kopje of thee en een heerlijke stroopwafel).

Foto: Sanne ten Wolde

>>> bestel hier uw kaartjes voor de lezing van Sanne ten Wolde <<<

Vrijdag 22 oktober: Ivo van Hilvoorde

Wist u dat sportfilosofie een heuse stroming is binnen de wijsbegeerte? Deze relatief onbekende tak wint sinds kort aan populariteit. Ivo van Hilvoorde, sportfilosoof, komt in het derde café van 2021 praten over zijn expertise en vertelt met veel passie over waarom deze vorm van filosofie steeds geliefder wordt.

Ivo van Hilvoorde is lector Sportfilosofie aan de VU en Windesheim. Via leuke voorbeelden laat hij zien waarom deze filosofievorm serieus genomen dient te worden. Deze lezing is een absolute aanrader voor alle sporters!

Filosofiecafé Emmen vindt plaats in de Grote Kerk in het centrum van Emmen. De deuren gaan om 19.00 uur open; aanvang van de bijeenkomst is 19.30 uur. Kaartjes kosten € 12,50 per stuk. Een kopje koffie of thee en een heerlijke stroopwafel zijn bij het kaartje inbegrepen.

Foto: Leo van Velzen

>>> bestel hier uw kaartjes voor de lezing van Ivo van Hilvoorde <<<

Vrijdag 19 november 2021: Silvia Fledderus over religie & filosofie

Voor het laatste café van 2021 neemt Silvia Fledderus het woord. Zij zal meerdere vragen stellen, zoals: hoe kun je geboorte verstaan? En wat kun je rond het geboorteproces leren over het wezen van de mens? Filosofie en theologie zullen tijdens haar lezing ons pad kruisen. Langs het verhaal van de geboorte van de mens neemt Silvia Fledderus ons mee in de zin of onzin van religie. Lichtvoetig en laagdrempelig.

Thema's die aan de orde komen zijn onder andere barmhartigheid en empathie. De relatie tussen theologie en filosofie en het verlangen naar betekenisgeving in deze tijd komen daarbij uitgebreid aan bod. 

Silvia Fledderus (Valthermond, 1975) is kunstenaar en theoloog. Zij studeerde in 2014 af aan de Universiteit van Tilburg. Inspiratie vindt ze onder andere in teksten van middeleeuwse mystici en het leven van alledag. Lichamelijkheid en kwetsbaarheid zijn terugkerende thema's in haar schrijf- en schilderwerk. Voorheen was zij onder andere als registeraccountant werkzaam in het bedrijfsleven en als pastor actief in de gevangenis. Zie haar website www.silviafledderus.nl voor meer informatie.

Filosofiecafé Emmen vindt plaats in de Grote Kerk in het centrum van Emmen. De deuren van deze mooie locatie gaan om 19.00 uur open; aanvang van de bijeenkomst is 19.30 uur. Kaartjes kosten € 12,50 per stuk. Een kopje koffie of thee plus een heerlijke stroopwafel zijn bij het kaartje inbegrepen.

Foto: Silvia Fledderus

>>> bestel hier uw kaartjes voor de lezing van Silvia Fledderus <<<