Programma en Toegangskaartjes

Tijdens de bijeenkomsten willen we mensen uit de gemeente Emmen kennis laten maken met diverse sprekers. Hieronder treft u het programma.

Zondag 27 maart 2022: Ruben Endendijk - 'Lijden in de 21e eeuw, Verlichting en techniek'

Sinds februari 2022 heeft Filosofiecafé Emmen een heuse huisfilosoof in de persoon van Ruben Endendijk! Op 27 maart heeft hij de bezoekers van ons café kennis laten maken met zijn gelijknamige boekproject. De lezing, gehouden in onze nieuwe thuishonk Loods 13, was een groot succes.

Zondag 10 april 2022: Eva Meijer - Wat vinden dieren er eigenlijk van?

In het kader van de maand van de filosofie (jaarlijks in april), trapte filosoof Eva Meijer het seizoen van ons café officieel af! Dit was een groot succes met een vol huis.
 

Zondag 15 mei 2022: Daan Roovers - Wij zijn de politiek

Op zondag 15 mei komt Daan Roovers naar Emmen. De lezing begint om 14.00 uur, de deuren gaan om 13.30 uur open. De voormalig Denker des Vaderlands komt praten over onder andere haar boek Wij zijn de politiek (2019). Politiek is bij uitstek een zaak die je niet aan politici moet overlaten, vindt Roovers. Het wordt tijd om groot onderhoud te plegen aan het democratische systeem. Hoe kunnen we meer betekenis geven aan onze gedeelde publieke sfeer?
Na haar studies filosofie en geneeskunde heeft Roovers zich vrijwel volledig gewijd aan het toegankelijk maken van filosofische inzichten voor een breed publiek. Tot september 2015 was ze hoofdredacteur van Filosofie Magazine.

Momenteel doet Roovers academisch onderzoek naar de ontwikkeling van het begrip publieke opinie.
Van april 2019 – april 2021 vervulde Daan Roovers twee jaar lang de functie van Denker des Vaderlands.

Daan Roovers is op 15 mei te gast bij Filosofiecafé Emmen - foto: Ruud Pos

Zondag 25 september: Ivo van Hilvoorde - over ethiek in de sport

Hij stond al eerder op het programma, maar zijn lezing kon toentertijd niet doorgaan in verband met coronamaatregelen. Nu krijgt sportfilosoof Ivo van Hilvoorde een nieuwe kans, en wel op 25 september. Maar wees er snel bij! Deze spreker is erg geliefd en zijn lezingen over ethiek in de sport zijn populair.

Meer informatie over kaartjes etc. volgt.

Zondag 20 november 2022: Silvia Fledderus over religie & filosofie

In november 2022 neemt Silvia Fledderus het woord. Zij zal meerdere vragen stellen, zoals: hoe kun je geboorte verstaan? En wat kun je rond het geboorteproces leren over het wezen van de mens? Filosofie en theologie zullen tijdens haar lezing ons pad kruisen. Langs het verhaal van de geboorte van de mens neemt Silvia Fledderus ons mee in de zin of onzin van religie. Lichtvoetig en laagdrempelig.

Thema's die aan de orde komen zijn onder andere barmhartigheid en empathie. De relatie tussen theologie en filosofie en het verlangen naar betekenisgeving in deze tijd komen daarbij uitgebreid aan bod. 

Silvia Fledderus (Valthermond, 1975) is kunstenaar en theoloog. Zij studeerde in 2014 af aan de Universiteit van Tilburg. Voorheen was zij onder andere werkzaam als pastor in de gevangenis. Zie haar website 
www.silviafledderus.nl voor meer informatie.

Foto: Silvia Fledderus