Programma en Toegangskaartjes

Let op: in verband met geldende RIVM-maatregelen kan het programma wijzigen.

Filosofiecafé Emmen zal vanaf 2021 aftrappen. Tijdens de bijeenkomsten willen we mensen uit de gemeente Emmen kennis laten maken met diverse sprekers. Hieronder treft u het programma.

Woensdag 2o oktober: Paul van Tongeren

Filosoof Paul van Tongeren, sinds april van dit jaar de opvolger van Daan Roovers als Denker des Vaderlands, komt op 20 oktober naar Emmen.

Op uitnodiging van het Inspiratieplein en Stichting Filosofiecafé Emmen zal hij een uitgebreide lezing geven waarbij zijn boek “Het wonder van betekenis” centraal zal staan.
Paul van Tongeren (71) was hoogleraar wijsgerige ethiek. Naast zijn academische werk houdt de filosoof zich al ruim twintig jaar intensief bezig met publieksfilosofie. In 2013 won Van Tongeren met ‘Leven is een kunst’ de Socratesbeker voor het urgentste en meest oorspronkelijke Nederlandstalige filosofieboek.
De eretitel Denker des Vaderlands is een initiatief van Stichting Maand van de Filosofie en wordt sinds 2011 elke twee jaar verleend aan een gerenommeerd denker.

Filosofiecafé Emmen vindt plaats in de Grote Kerk in het centrum van Emmen. De deuren gaan om 19.00 uur open; aanvang van de bijeenkomst is 19.30 uur. LET OP: toegangskaartjes zijn alleen online te koop.
Kaartjes kosten € 10,00 per stuk. Een kopje koffie of thee en een heerlijke stroopwafel zijn bij het kaartje inbegrepen.

De richtlijnen van het RIVM inzake de covid-pandemie zijn geldend en beide organisaties behouden het recht om vroegtijdig in te grijpen als dat noodzakelijk is.

>>> bestel hier uw kaartjes voor de lezing van
Paul van Tongeren <<<2022 (datum wordt nog bekend gemaakt): Silvia Fledderus over religie & filosofie

In 2022 neemt Silvia Fledderus het woord. Zij zal meerdere vragen stellen, zoals: hoe kun je geboorte verstaan? En wat kun je rond het geboorteproces leren over het wezen van de mens? Filosofie en theologie zullen tijdens haar lezing ons pad kruisen. Langs het verhaal van de geboorte van de mens neemt Silvia Fledderus ons mee in de zin of onzin van religie. Lichtvoetig en laagdrempelig.

Thema's die aan de orde komen zijn onder andere barmhartigheid en empathie. De relatie tussen theologie en filosofie en het verlangen naar betekenisgeving in deze tijd komen daarbij uitgebreid aan bod. 

Silvia Fledderus (Valthermond, 1975) is kunstenaar en theoloog. Zij studeerde in 2014 af aan de Universiteit van Tilburg. Inspiratie vindt ze onder andere in teksten van middeleeuwse mystici en het leven van alledag. Lichamelijkheid en kwetsbaarheid zijn terugkerende thema's in haar schrijf- en schilderwerk. Voorheen was zij onder andere als registeraccountant werkzaam in het bedrijfsleven en als pastor actief in de gevangenis. Zie haar website www.silviafledderus.nl voor meer informatie.


Foto: Silvia Fledderus